Kijkoperatie van de pols (scopie)

Is er sprake van chronische pijn pols en worden hiervoor geen oorzaken gevonden via röntgenonderzoek of MRI- scan, dan kunnen we een kijkoperatie van de pols uitvoeren. Een kijkoperatie van de pols heeft meestal alleen tot doel om een oorzaak van de klachten op te sporen. Vaak is het niet mogelijk om tijdens de kijkoperatie iets aan die oorzaak te doen (bijvoorbeeld bij slijtage).

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols

Oorzaak van de klachten
Er bestaan verschillende oorzaken voor polsklachten. Afwijkingen van de pols waarvoor een scopie gedaan kan worden zijn:

Kraakbeenbeschadiging.
Dit is vaak niet te herstellen, maar er kunnen wel losse stukjes worden verwijderd (het wordt schoongemaakt).

Slijmvlieszwelling.

Scheur van het TFCC (soort meniscus van de pols).

Scheur van een ligament (bandje)

Wat is een scopie van de pols?
Een arthroscopie is een kijkoperatie. Er wordt met een buis (scoop) in de pols gekeken. Via een camera kan de orthopedisch chirurg dit op een monitor bekijken.

De operatie wordt uitgevoerd via een aantal (tenminste 3) kleine steekgaatjes van ongeveer ieder 1 cm. Via 1 sneetje gaat de scoop met spoelvloeistof naar binnen. Via de andere sneetjes worden instrumenten in de pols gebracht om - waar mogelijk - een afwijking te behandelen.