Pols aandoeningen en therapie (pijn pols)

Wat zijn hand- en polsaandoeningen?
De pols is één van de meest ingewikkelde gewrichten van het menselijk lichaam. Het is bijzonder beweeglijk, meer dan bijvoorbeeld een knie of enkel. In tegenstelling tot deze gewrichten wordt de pols niet gestabiliseerd door grote spieren eromheen. Voor zowel de pols als de hand geldt dat ze bestaan uit veel verschillende botjes met een uiteenlopende vorm, omgeven door talloze bandjes en pezen.

Kenmerkend voor aandoeningen aan pols of hand is dat ze zeer belemmerend zijn in het dagelijks leven en dat de patiënt snel arbeidsongeschikt is. Pols- of handaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld reuma, een aangeboren afwijking, een ongeval of overbelasting.

Wat is handtherapie?
De hand en pols zijn ingewikkelde gewrichten. Aandoeningen in de handregio, ook kleine, kunnen al snel een belemmering opleveren in het dagelijks leven. Een goede behandeling ervan is daarom belangrijk. Bij die behandeling wordt vaak de hulp van een handtherapeut ingeroepen.

Handtherapie richt zich op de revalidatie van mensen met een probleem aan de hand en/of arm. Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut die voor de behandeling van klachten aan de hand en arm speciale scholing heeft gehad. Omdat een deel van de spieren van de hand hun oorsprong hebben in de onderarm en omdat de zenuwen die de hand besturen door de gehele arm lopen, houdt een handtherapeut zich niet alleen met de hand bezig, maar hoort de gehele arm tot zijn ‘werkgebied’.

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols

Tijdens de eerste behandeling stelt de handtherapeut u een aantal vragen en onderzoekt hij/zij uw hand en onderarm. Zo vormt de therapeut zich een beeld van uw klacht. Vervolgens bespreekt hij/zij met u het plan voor de behandeling. Hoe vaak en gedurende welke tijdsperiode u voor een behandeling naar het Hand- en Polscentrum Nederland komt, is afhankelijk van uw aandoening. Een behandeling duurt per keer gemiddeld dertig minuten.

Oefeningen en aanpassingen
Een fysiotherapeut/handtherapeut helpt u vooral met het doen van oefeningen die uw hand of arm weer soepel en sterk kunnen maken. Een ergotherapeut/handtherapeut bekijkt of er aanpassingen nodig zijn, zodat u met uw (tijdelijke) beperking zo optimaal mogelijk kunt functioneren (voorbeeld: een aangepaste pen om te kunnen schrijven met een geblesseerde hand). Ook maakt de ergotherapeut/handtherapeut spalken die de functie van de hand kunnen ondersteunen. De fysiotherapeuten en ergotherapeuten werken zeer nauw samen.

Als ondersteuning bij uw revalidatie, kunt u bij de handtherapeuten oefenmaterialen kopen.
U kunt hierbij denken aan elastisch kneedklei (‘Silly putty’) en elastische kneedballetjes om de kracht van uw hand te oefenen.

Wanneer komt u voor handtherapie in aanmerking?
U kunt met alle aandoeningen van de hand terecht bij de handtherapeuten. Voorbeelden van aandoeningen die wij veel behandelen:

•Blessures of letsel van pols, hand of vinger, bijvoorbeeld een breuk, een gewricht dat uit de kom is geweest, een afgescheurde pees.
•Overbelastingsklachten en CANS (vroeger werd dit RSI genoemd), zoals peesontstekingen/peesschedeontstekingen (bijvoorbeeld een tenniselleboog, M. Quervain, trigger finger) en zenuwbeklemmingen (bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom).
•Gewrichtsslijtage en gewrichtsontsteking (artrose, reuma) in de handregio.
•Onbegrepen chronische polsklachten.
•Chronisch Regionaal Pijnsyndroom (vroeger bekend onder de naam posttraumatische dystrofie).
•Revalidatie na een operatie in de handregio. Bijvoorbeeld na een operatie ter behandeling van een carpaal tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren of na een ongeval.