Pijn Pols (ganglion)

Het polsgewricht:
De pols is een complex gewricht dat bestaat uit acht handwortelbeentjes die in twee rijen gerangschikt zijn. Tussen alle handwortelbeentjes, de onderarm en middenhandsbeentjes zitten banden. Er zijn veel verschillende de polsaandoeningen. Veel voorkomende aandoeningen zijn een "Ganglion" en het "Carpale tunnelsyndroom".

Wat is een ganglion:
Een ganglion is een goedaardige, omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht dichtbij een gewricht of peesschede in de pols. 60% van de ganglia zien we aan de rugzijde van de hand in het verlengde van de wijsvinger bij het polsgewricht en 20% op aan de handpalm ter hoogte van de duimmuis in de regio van het polsgewricht. Een ganglion ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt het meest voor aan de pols maar ook elders in het lichaam kan het voorkomen.
Kenmerken ganglion in de pols:
- Langzaam groeiend;
- Duidelijk te lokaliseren zwelling;
- Los van de huid;
- Voelt zacht rubberachtig aan;
- Licht fluctuerend;
- Rond;
- Veroorzaakt geringe pijnklachten.
- Er moet door de huisarts wel uitgesloten worden of er niet sprake is van een
bottumor of weke delentumor.




Oorzaken:
Er is zelden een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion aanwezig.

Behandeling:
De meeste ganglia verdwijnen na 1 of 2 jaar. Eventueel kan de ganlion geïnjecteerd worden met corticosteroïden, maar 30% van de klachten komt terug. Na de behandeling is chirurgische behandeling mogelijk, maar ook dan bestaat 10-20% de kans op terugkomende klachten.

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols