Orthopedie

Orthopedie houdt zich bezig met aandoeningen van het bewegingsapparaat: botten, gewrichten, spieren en pezen. De orthopedisch chirurg behandelt bijvoorbeeld:
- gewrichtsslijtage (artrose, de meest voorkomende vorm van reuma)
- aangeboren afwijkingen, zoals heupdysplasie
- sportletsel en ongevalletsel, zoals een gescheurde meniscus of kruisband of botbreuken

Behandelmethoden
Orthopedische behandelingen zijn vaak operatief. Een versleten heup of knie wordt dan bijvoorbeeld vervangen door een heupprothese of knieprothese. Orthopeden kunnen ook een elleboogprothese of schouderprothese aanbrengen. Steeds vaker wordt voor diagnose een kijkoperatie gebruikt (arthroscopie), waarbij soms meteen behandeling mogelijk is. Maar operatie is niet altijd nodig. Soms kan met braces, fysiotherapie, injecties of gerichte adviezen al veel worden bereikt.

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols

Voor jong en oud
Het woord orthopedie komt van de Oudgriekse woorden voor ‘recht’(orthos) en ‘kind’ (paedos). De oorsprong van het vakgebied ligt namelijk in het recht laten groeien van kinderen. Nog steeds is kinderorthopedie een belangrijk specialisme, maar orthopeden behandelen tegenwoordig jong én oud.