Polsarthrodese

Slijtage van de pols kan zeer pijnlijk zijn. Zo pijnlijk zelfs, dat het uw dagelijks leven, werk of hobby’s onmogelijk maakt. Gelukkig zijn we met de moderne technieken vaak in staat om een totale polsvastzetting te voorkomen. Meestal door een gedeeltelijke vastzetting te doen, een proximale rij carpectomie uit te voeren of een polsprothese te plaatsen. Als dit allemaal niet mogelijk is, kunnen we de pols volledig vastzetten. We noemen dit polsarthrodese. Wij zien deze ingreep als het laatste redmiddel en passen deze ingreep vrijwel nooit toe. Ten onrechte wordt vaak gedacht en gezegd dat patiënten na een totale polsarthrodese pijnvrij zijn, maar dat is zeker niet in alle gevallen zo! Bovendien geeft een polsarthrodese zeer veel beperkingen in uw dagelijks leven. Immers: zowel de buig- en strek functie als de dartgooibeweging zijn na deze ingreep voorgoed onmogelijk.

Tijdens de operatie wordt eerst het resterende kraakbeen verwijderd. Daarna wordt een sterke plaat bovenop de pols geschroefd. Deze plaat overbrugt drie gewrichten: tussen spaakbeen/pols, eerste en tweede rij handwortelbeentjes en middenhandsbeentjes. Soms wordt bot uit het bekken gebruikt om de vastzetting van de plaat te bespoedigen. Ook kan de ingreep worden gecombineerd met het verwijderen van de eerste rij handwortelbeentjes (PRC).

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.
Het specifieke risico van een polsoperatie is een ontsteking of een CRPS (Chronic Regional Pain Syndrome). De symptomen hiervan bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. De afwijking dient vroegtijdig behandeld te worden om functiestoornissen te voorkomen.

Na de operatie krijgt u tijdelijk gips of een drukverband. Direct na de operatie mag u de pols alweer licht belasten. Het duurt meestal acht tot tien weken voordat de pols volledig vastgegroeid is en u de pols weer maximaal mag belasten.

Veel gestelde vragen:

Kan ik mijn hand ooit weer normaal gebruiken?
Natuurlijk is dat niet met zekerheid te voorspellen. Maar we gaan altijd voor 100%, ook als we weten dat het moeilijk wordt. Wanneer u door de handchirurgen bent geopereerd, weet u zeker dat uw hand of pols anatomisch gezien zo optimaal mogelijk behandeld is. Hoe het herstel verder verloopt is voor een groot deel afhankelijk van de situatie voor de operatie en uw therapietrouw. Uw motivatie als patiënt kan van doorslaggevend belang zijn. Soms weten we vooraf al dat een volledig herstel niet mogelijk is. Daarin zijn we, ook naar u toe, heel reëel. Toegroeien naar acceptatie van dat feit is dan een onderdeel van het genezingsproces.

Wanneer mag ik weer gaan werken?
De handchirurg en handtherapeut zullen altijd proberen u zo vroeg als verantwoord is weer te laten gaan werken. Dat kan soms sneller zijn dan u zelf had gedacht. Om weer (gedeeltelijk) te kunnen werken hoeft u immers niet te wachten tot u volledig genezen bent. Zodra u uw hand weer gaat gebruiken voor uw werk, oefent u hem namelijk ook. We zullen u dus altijd stimuleren om, zodra uw herstel het toelaat, weer aan de slag te gaan.

Ik ben twee dagen geleden geopereerd, is het niet te vroeg om nu al met handtherapie te starten?
Wij zien handtherapie ook wel als balanceren op een koord. De mooiste resultaten krijg je wanneer je helemaal op het randje zit van wat kan op welk moment. Om dat in te kunnen schatten is een grote mate van ervaring nodig. Deze aanpak onderscheidt ons van andere. Een reguliere fysiotherapeut is eerder geneigd om te zeggen: ‘Doe het nog maar even rustig aan.’ Maar wondgenezing verloopt in fases. Wanneer de huid dicht is, zijn de lagen eronder ook aan elkaar verkleefd. En voor een goed functionerende hand is het juist van belang dat de verschillende lagen van weefsels over elkaar kunnen blijven glijden. Vandaar dat wij altijd zo snel als mogelijk starten met de handtherapie.

Waarom moet ik zo vaak terugkomen voor de handtherapie?
Handtherapie is een intensief traject. De eerste twaalf weken is de meeste winst te behalen. Het kan dus zijn dat u in het begin vaak terug moet komen naar de kliniek, ook als dat misschien belastend voor u is. Toch is het belangrijk dat u geen afspraken mist. Want als u enkele weken verkeerd oefent, kan dat blijvende schade geven aan uw hand of pols. De handtherapeut wil dus – letterlijk en figuurlijk – een vinger aan de pols houden.

Ik heb een spalk gekregen. Mag ik die ’s nachts afdoen?
Dat is afhankelijk van het doel van de spalk. Heeft u een spalk gekregen om een gewricht absolute ondersteuning te geven, dan moet u hem dag en nacht dragen. Alleen tijdens de oefeningen mag u de spalk afdoen. Heeft u een spalk om de pijn bij belasting te verminderen, dan mag u hem ’s nachts wel afdoen. Immers: als u slaapt is uw hand in rust en wordt hij niet belast.
Wanneer u een spalk krijgt, is het belangrijk dat u de voorschriften van de handtherapeut precies opvolgt. Het te weinig dragen van een spalk kan uw herstel belemmeren, maar het te veel dragen óók omdat dat zorgt voor krachtsverlies.

Ik heb pijn als ik de oefeningen doe, is dat normaal?
Ja. Als u vlak na een operatie moet gaan oefenen, is het logisch dat dat pijnlijk is. Tijdens de therapie kan pijn soms wenselijk zijn: het geeft aan dat u uw doel bereikt. Uiteraard proberen we de pijn wel binnen acceptabele grenzen te houden. Daarom is een goede communicatie belangrijk: u kunt aangeven welke mate van pijn u kunt verdragen, wij kunnen aangeven wat de doelstelling is en wat ervoor nodig is om die doelstelling te behalen.
Heeft u nog uren na het oefenen pijn die u vóór de oefeningen niet had, dan moet u aan de bel trekken. De oefeningen zijn dan waarschijnlijk te zwaar en moeten worden bijgesteld.

Ik doe aan topsport, kan er rekening gehouden worden met mijn trainingsschema?
Topsporters trainen hard, vragen veel van zichzelf en van hun omgeving. Pas na een jarenlange training komt het moment waarop eindelijk het topniveau bereikt wordt. Als er dan een blessure optreedt, loopt direct het trainingsschema of wedstrijdschema vast. Een blessure doorkruist op zo’n moment alles. Daarom zullen we altijd proberen rekening te houden met een wedstrijd- of trainingsschema. Soms kiezen we ervoor om eerder of later te opereren of om af te wijken van het standaard spalkschema. Zo proberen we maximaal in te spelen op uw agenda.

Wordt een operatie bij vergoed door de verzekering?
Een operatie die u ondergaat wordt door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming nodig van uw verzekeraar voor behandelingen in onze kliniek of door onze artsen. U heeft slechts een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om een afspraak te kunnen maken.

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols

Wordt handtherapie vergoed door de verzekering?
Dat is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. In de basisverzekering is geen vergoeding voor fysiotherapie opgenomen, daarvoor heeft u een aanvullende verzekering nodig. Wanneer het echter gaat om een chronische aandoening (daaronder vallen onder andere behandeling na een operatie, reuma, dystrofie) wordt de therapie vanaf de tiende behandeling vergoed vanuit basisverzekering.
Ergotherapie wordt wel vergoed via de basisverzekering, met een maximum van 10 uur per jaar.

Waarom heeft mijn huisarts mij naar jullie doorverwezen?
Er zijn een heleboel goede artsen en fysiotherapeuten in Nederland, maar er zijn maar weinig gespecialiseerde handchirurgen en handtherapeuten. Wanneer u een aandoening aan uw hand of pols heeft, heeft u er baat bij dat u wordt geholpen door de beste specialisten. Want als in één keer de juiste diagnose gesteld wordt én met de juiste behandeling gestart, is de kans veel groter dat u voorgoed van uw hand- of polsprobleem verlost bent.