Hand en Pols trainingen (tegen pijn pols)

Hand & Pols trainingen

De polsen van BMX-ers moeten dikwijls aanzienlijke klappen opvangen. Daarom is off-bike training van de polsen belangrijk om deze te verstevigen en ik beveel een *proactieve* training aan om hand en polsaandoeningen te voorkomen.

Wat zijn hand- en polsaandoeningen ?
De pols is één van de meest ingewikkelde gewrichten van het menselijk lichaam. Het is bijzonder beweeglijk, meer dan bijvoorbeeld een knie of enkel. In tegenstelling tot deze gewrichten wordt de pols niet gestabiliseerd door grote spieren eromheen.



Ook komen in de pols alle spieren van de onderarm samen om zo een zeer precieze en gecontroleerde beweging van de pols en de hand mogelijk te maken, welke nodig is om bijvoorbeeld te kunnen schrijven. Ook zenuwen lopen langs de pols naar de hand om daar onder andere voor het fijne gevoel van de vingertoppen te kunnen zorgen.
In de pols kunnen dan ook botbreuken, peesblessures en zenuwletsels ontstaan.

Wat is een *proactieve* training ?
Met Proactief wordt bedoeld : in anticipatie van mogelijke toekomstige problemen. Deze omschrijving is belangrijk wanneer je een handtraining overweegt. Vooral boxers en BMX-ers, maar ook voetballers, basketters, enz. kunnen voordeel halen uit een regelmatige hand/pols training.

Daardoor kunnen verwondingen zoals polsverzwikking worden voorkomen.

Wat is een polsverzwikking ?
Bij een polsverzwikking zijn je polsbanden te ver opgerekt doordat je bijvoorbeeld gevallen of gebotst bent. Soms met een kraakbeenbeschadiging. Door het beschadigde weefsel ontstaat vaak een zwelling (van vocht en bloed). Hierdoor is er druk in de pols, en dat doet pijn.

Naast polsverzwikking kennen we ook *Overbelastingsblessure* . Meestal doet het pijn aan de binnenkant van je pols. Dit is een chronische irritatie van bindweefsel, banden, pezen en spieren rondom het polsgewricht.

Deze blessure ontstaat doordat de belasting hoger is dan je kunt hebben. Deze te hoge belasting kan ontstaan door:

• te moeilijke of te zware oefeningen.
• veel herhalingen van slaan of pushen.
• als we vallen is het uitstrekken van de handen om de val op te vangen een natuurlijke reactie die overstrekking van de pols tot gevold kan hebben.

orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols

De voorgestelde trainingen om dit te voorkomen zijn kort, maar efficiënt. Door het trainen van de handen, voorarmen en polsen wordt je minder vatbaar voor verwondingen.

Voor deze oefeningen heb je geen dure apparaten nodig. Je kan zeer effectief trainen met een minimum aan 'gadgets'.

Regelmatig de volgende oefeningen doen is warm aanbevolen...

Rekoefeningen

Door het rekken van de strekkers en buigers van de pols verleg je de grenzen waarop blessures optreden bij en val of een bots.

arm gestrekt naar voren, handrug naar boven. De vingers wijzen naar beneden.
pak me de andere hand de handrug vast en buig de pols neerwaarts - je voelt een spanning aan de buitenzijde van de onderarm.
tell tot 10-15 en herhaal 3x

je doet dezelfde oefening voor de polsbuigers, maar ditmaal met de handpalm naar boven (vingers wijzen altijd neerwaarts). Nu voel je de spanning aan de binnenzijde van de onderarm.