Vraag van een inzender:
Vorige week ben ik aangereden door een auto, tijdens een fietsrit. Bij de eerste hulp constateerden ze dat ik mijn pols gebroken had. Ik kreeg een spalk en moest na een week terugkomen naar de gipspoli. Daar werd gezegd dat mijn pols niet gebroken is. De spalk werd verwijderd en ik kon gaan. Wel zijn mijn onderarm en vingers nog steeds gezwollen. Hoe moet ik hier mee omgaan? Moet ik de pols gaan bewegen, rust houden of zou fysiotherapie helpen?
Antwoord
Er zijn verschillende redenen waarom je onderarm en vingers gezwollen kunnen zijn. Het zou door een breuk kunnen komen, maar blijkbaar is er bij jou een röntgenfoto gemaakt waaruit blijkt dat je niets gebroken hebt. Ook te strak zittend gips veroorzaakt zwelling, maar dat is bij jou verwijderd. Door een beschadiging zwellen de weefsels onder de huid op en kan er vocht in komen. Hierdoor gaat gips ook altijd wat strak zitten, de gipsverbandmeester houdt hier altijd rekening mee.
Verstuiking of kneuzing?
In jouw geval lijkt er sprake van een verstuiking. De termen kneuzing en verstuiking worden nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot. Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteindes van de gewrichten ten opzichte van elkaar. Hierdoor rekken de er omheen liggende kapsels op en scheuren soms.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Heb je last van een verstuiking, dan krijg je een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.
Behandeling
De eerste 24 uur adviseer ik als behandeling een drukverband en vijf keer per dag kort (10 tot 15 minuten) koelen. Het beste kun je de eerste dagen rust nemen met de arm. Eventueel kun je de pols intapen voor ondersteuning. Dit kan een fysiotherapeut ook voor je doen. Daarna ga je weer rustig bewegen met de pols.
orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols
De klachten moeten binnen enkele dagen afnemen en uiteindelijke geheel verdwijnen. Heb je veel pijn, dan kan je gerust een pijnstiller zoals paracetamol innemen. Blijven de klachten aanhouden of nemen ze toe, dan raad ik je aan om opnieuw contact op te nemen met het ziekenhuis of je huisarts.
Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/faq/46/rust-of-beweging-bij-verstuiking