Wat is een polsartroscopie?
Artroscopie is een ingreep, waarbij de handchirurg met een klein instrument (optiekje
van 2,5 mm) in het polsgewricht kijkt. De pols is een complex gewricht waarin zich
veel botten en banden bevinden die de botten samenhouden. Met een polsartroscopie stelt de handchirurg een diagnose en kan hij een aantal problemen van de pols behandelen. Door de kleine huidincisies zijn er geen weefselbeschadigingen, zodat pijn, zwelling en stijfheid worden beperkt. Herstel vindt vaak snel plaats.
Wanneer wordt een polsartroscopie uitgevoerd?
De handchirurg verricht een artroscopie als uitbreiding van de diagnostiek. Na een polsletsel kunnen pijn, klikken en zwelling aangeven dat er sprake is van een inwendig probleem van de pols. Met een artroscopie beoordeelt de handchirurg op eenvoudige wijze de samenhang van de banden, het kraakbeen en het bot.
Als hij polsproblemen waarneemt, kan hij deze soms direct behandelen. Soms gebruiken we artroscopie bij het zetten botbreuken die doorlopen tot in het polsgewricht. Ook gebruiken we deze techniek bij het beoordelen van het TFCC (de zogenaamde meniscus van de pols), bij het verwijderen van een polsganglion en om de schaal en behandeling van verschillende vormen van slijmvliesontstekingen te beoordelen.
Hoe wordt een polsartroscopie uitgevoerd?
De handchirurg brengt het optiekje met een breedte van 2,5 mm in aan de bovenzijde van het polsgewricht, via een drietal kleine huidincisies. De lens van de camera vergroot en projecteert de kleine structuren in de pols op een televisiescherm, waardoor de handchirurg een nauwkeurige diagnose kan stellen. Via de kleine incisies wordt de scoop in verschillende posities geplaatst om de structuren binnen het gewricht te bekijken en kleine instrumenten in het polsgewricht te plaatsen om de polsproblemen te diagnosticeren en te behandelen.
Deze operatie vindt meestal poliklinisch plaats, onder narcose of plaatselijke verdoving. In dat laatste geval kunt u meekijken op het televisiescherm. Soms combineren we de kijkoperatie met een operatie, waarbij we de pols openmaken.
orthopedie /handrevalidatie/trainingen pols/therapie pijn pols/carpane tunnel/ganglion/verstuikte pols/polsprothese/polsarthrodese/pijn pols chello/hand en pols/polsblessure voorkomen/kijkoperatie van de pols/pijn in pols/pols pijn bij bodypump/pijn pols
Na polsartroscopie
Na de artroscopie krijgt u meestal een drukverband, maar soms ook een polsspalk.
U houdt echter de mogelijkheid om uw vingers volledig te blijven bewegen. De rustperiode duurt meestal maar enkele dagen en hangt af van de procedures die tijdens de operatie zijn uitgevoerd. U moet uw onderarm in een sling of mitella omhooghouden. Hiermee voorkomt u zwelling en pijn na uw operatie.
Risico's en beperkingen van polsartroscopie
Net als bij elke operatie zijn er risico's verbonden aan polsartroscopie. Dit zijn onder andere infectie en eventueel een beschadiging van zenuwen en pezen (doorgaans minder dan 1%). In de herstelfase kunnen de handtherapeuten van het Haga Hand- en Polscentrum aandacht besteden aan stijfheid. Polsartroscopie is niet geschikt voor behandeling van alle polsaandoeningen.